Filosofie

15 November 2018 - Nieuws - Hervormde Gemeente Oost
Polder

Cursus filosofie: Wat willen dieren?

Volgens de filosoof Aristoteles is de mens het enige politieke dier, omdat volgens hem alleen de mens in staat is onderscheid te maken tussen goed en kwaad. Dieren buiten deze politieke gemeenschap. Het zijn menselijke beslissingen die in toenemende mate het leven van dieren bepalen. Maar iedereen die omgaat met een huisdier of een boerderijdier kent het verschijnsel: dieren verzetten zich en protesteren, maar werken en leven ook samen met mensen. Mensen hebben lang gedacht dat zij mochten heersen over de natuur. Dat zij met dieren mogen doen wat hen goeddunkt. Hedendaagse filosofen zetten daar vraagtekens bij. De vraag lijkt klemmender te worden: hoe kunnen wij rechtvaardig omgaan met dieren? En: wat willen dieren eigenlijk?

Woensdagavond 21 november van 20.15 – 22 uur is er gelegenheid om in Ons Huis in Hoorn hierover met elkaar van gedachten te wisselen met Ernst Zoomers als inleider en gespreksleider.

Meer informatie en aanmelden: tel 769001 en ezoomers@xs4all.nl.



Cursus filosofie: digitale verslaving

Veel mensen zijn tegenwoordig bijna onafgebroken in de weer met hun smartphone, tablet en computer. Zij kunnen zich en leven zonder smartphone niet goed meer voorstellen. Het apparaat eist echter best veel van je tijd op. Het vraagt telkens opnieuw om aandacht. Aandacht die je op dat moment niet aan iets anders kunt besteden. Het lijkt alsof je je minder verveelt dan vroeger, omdat er geen tijd meer is om je te vervelen. Kan hiervan een gevolg zijn dat je minder goed in staat je eigen innerlijk te verkennen? Er is nu eenmaal gewoonweg minder tijd om stil te staan bij wat je voelt. Een heel boek uitlezen lijkt steeds moeilijker te worden. En krijg je geen betere inzichten als je iets even laat rusten en niet meteen op een berichtje of een melding reageert? Uit landelijk onderzoek zou blijken dat kinderen door een teveel aan schermtijd meer gedragsproblemen en depressies hebben en zich minder goed kunnen concentreren. Maar klopt dat wel?

Met behulp van de filosofie o.a. van Hannah Arendt (in haar boek ‘Vita Activa’) proberen we onze mogelijke digitale verslaving tegen het licht te houden op woensdagavond 12 december van 20.15 – 22 uur in Ons Huis met Ernst Zoomers als inleider.

Meer informatie en aanmelding: tel 769001 en ezoomers@xs4all.nl



Cursus filosofie: wie ben jij?

Afgelopen zomer besloot de sterspeler Mesut Özil abrupt te stoppen als international bij het Duitse voetbalelftal. In een brief legde uit hij waarom. Hij bleek naar eigen zeggen twee harten te hebben, een Duits hart en een Turks hart. Ze kunnen met elkaar in conflict komen als de druk van buitenaf groot wordt.

Hoeveel harten heb jij eigenlijk? Wat is je identiteit? Terschellinger of Nederlander? Europeaan? Vrouw of man, of heb je een andere identiteit? Ben je wit of zwart? Maakt je overtuiging deel uit van je identiteit? Welk beeld heb je van jezelf en hoe kijken anderen naar je?

Met behulp van de brief van Özil proberen we wat meer helderheid te krijgen over deze vragen op woensdagavond 20 februari van 20.15 – 22 uur in Ons Huis. Ernst Zoomers is inleider.

Meer informatie en aanmelding: tel 769001 en ezoomers@xs4all.nl



Cursus filosofie: opvoeden

Historisch gezien is het een vrij nieuw verschijnsel: je afvragen of je wel een goede ouder bent. Bijna altijd was de vraag omgekeerd: de kinderen dienden zich goed te gedragen. Hoe is deze omslag te verklaren? De Franse filosoof Rousseau publiceerde in 1762 Emile of over de opvoeding. Zijn werk had grote invloed tot in onze tijd. Er kwam ook al vrij snel kritiek de gedachten van Rousseau, bijvoorbeeld door Mary Wollstonecraft in haar Gedachten over de opvoeding van dochters (1787). Hoe ben je zelf opgevoed? Hoe voedt jij op of heb je opgevoed? Hoe kijk je daar tegenaan?

Woensdagavond 13 maart proberen we daar iets meer helderheid over te krijgen van 20.15 – 22 uur in Ons Huis. Ernst Zoomers is inleider.

Meer informatie en aanmelding: tel 769001 en ezoomers@xs4all.nl